Vejledning i at vurdere om en bygning er egnet til indvendig efterisolering
Ydervægge i historiske bygninger er oftest massive vægge af mursten eller natursten, mørtel og puds. Nedbrydning af disse materialer afhænger dels af de enkelte materialers egenskaber, dels af forskellige miljø- eller klimafaktorer, der enten har en selvstændig eller koblet påvirkning.
Før der opsættes indvendig efterisolering er det nødvendigt at gennemgå bygningens facade for at få et visuelt indtryk af dens tilstand og hvor godt den er beskyttet. Vurderingen kan afsløre skader relateret til varme- og fugttekniske forhold og eventuelle risici, allerede før bygningen renoveres.
De typiske skader i historiske bygninger er:
Generelt
Angreb på komponenter af træ (trænedbrydende svampe, skimmel osv.)
Fugtskader pga. utætte dræn, overdækninger, vandinstallationer osv.
Fugtskader fra grundvand pga. manglende horisontale afspærringer, kapillarbrydende lag osv.
Kun ydervægge:
Udblomstringer, saltudtræk
Korrosion af vinduesoverliggere af stål
Nedbrydning af murværksfuger
Afskalninger på udvendige lag (murværk, pudslag osv.)
Indvendig skimmelvækst som følge af lav isoleringsstandard, høj indvendig fugtbelastning osv.
Udvendig algevækst fx pga. utætte nedløbsrør
Hvornår er indvendig efterisolering en mulighed?
Hvis en visuel gennemgang, en vurdering af udsatte områder, eller relevante målinger har vist, at der er fugtskader, skal fugtkilderne identificeres og fjernes. Læs mere om dette under typiske skader.
Hvis gennemgangen derimod viser, at indvendig efterisolering er mulig, er næste trin enten at gå videre til at undersøge isoleringssystemer, eller at begynde at samle oplysninger, der skal bruges i RIBuild’s Insulation Calculator Tool.
Benyt vurderingsmetoden beskrevet nedenfor for at vurdere om bygningen er egnet til indvendig efterisolering, baseret på om der er synlige skader samt på materialeegenskaberne af det eksisterende murværk.