Indsamling af information om bygningens udsatte områder og omgivelser
Hvis der under den visuelle gennemgang, af bygningen ikke er fundet skader, revner osv. kan bygningsejeren fortsætte til det næste trin; at vurdere nogle af bygningens detaljer samt omgivelserne for at vurdere hvor robust bygningen er i forhold til isolere ydervæggene indvendigt.
Forud for energiforbedringsprojekter bør der altid være en analyse af bygningens aktuelle tilstand og en sammenligning med det eksisterende tegningsmateriale. Hvis der ikke findes noget tegningsmateriale, anbefales det at få udført en tilstandsvurdering, der kan blotlægge nødvendige begrænsninger og væsentlige samlingsdetaljer.
Fem særlige opmærksomhedspunkter
Forhold ved vejr og indeklima der kan forårsage skader på bygningsdele:
Ud over en grov placering af bygningen geografisk, kan det være nyttigt at vurdere det lokale mikroklima mere grundigt. Risici afhænger af lokale faktorer som forskelle i slagregn, fugtniveauet i luften og udtørringspotentialet som følge af solindstråling.
Vind på bygning
Trykforskelle mellem inde og ude (konvektion)
Højeste vindtryk ved bygningens hjørner og tag hvor strømningen deler sig
Omgivende lufttemperatur
Kemisk og biologisk nedbrydning går normalt hurtigere ved højere temperaturer
Frost-tø passager kan være specielt skadelige for porøse materialer så som mursten
Solstråling
Har stor betydning for materialets overfladetemperatur men kan også ændre byggematerialers molekylestruktur (bindinger ødelægges)
Fugt, fx:
Luftfugtighed
Kondensation
Nedbør
Grundvandsstand
Højt vandindhold i omgivende luft om sommeren og lavere om vinteren
Slagregn (regns vandrette komponent i forbindelse med vind, en del af regnen optages af væggen, en del kan trænge igennem revner og fuger, en del vil løbe af)